Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στην κατάργηση φοροαπαλλαγών προσανατολίζεται η κυβέρνηση
Στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του Σκάϊ, ο υφυπουργός Oικονομικών Φ.Σαχινίδης υποστήριξε «πως υπάρχουν φορολογικά προνόμια που ενδεχομένως η κοινωνία να θέλει να τα αξιολογήσει εάν σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης θα πρέπει να παραχωρούνται». Όπως είπε ο υφυπουργός, υπάρχουν πάρα πολλές φορολογικές απαλλαγές οι οποίες επιχορηγούνται από την...
Πολιτεία με τη μορφή κινήτρων και εάν καταργηθούν στο σύνολό τους, μπορεί να αποφέρουν 5 δισ. ευρώ, ενώ εάν διατηρηθούν οι μισές μπορεί να αποφέρουν εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος εμμέσως ανάφερε πως όλες οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση και θα κοστολογηθούν. Πάντως διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα άμεσης κατάργησης ή περικοπής φοροαπαλλαγών.

«Δεν είπα ότι θα πάρουμε πρωτοβουλία να καταργήσουμε τις φορολογικές απαλλαγές. Aλλά, δεν είναι σωστό η κοινωνία να συζητά για τον οδικό χάρτη της μείωσης των ελλειμμάτων και να αγνοεί αν σήμερα το επίπεδο των δημοσιονομικών εσόδων είναι της τάξης των 52 δισ. και δεν είναι της τάξης των 55 ή των 56 δισ. ή ενδεχομένως και περισσότερο. Aυτό εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε θεσπίσει και λειτουργεί το φορολογικό μας πλαίσιο επιτρέπει την παρουσία ορισμένων φορολογικών απαλλαγών» ανέφερε.

Σε δημοσίευμά της την Πέμπτη η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» απαριθμεί τις 980 απαλλαγές, που κοστίζουν πάνω από 7,87 δισ. ευρώ και οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έχουν ως εξής:

- Περισσότερα από 3,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κοστίζουν οι 248 εκπιπτόμενες δαπάνες και ειδικές απαλλαγές που απολαύουν τα φυσικά πρόσωπα. Από ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ιατρικά μέχρι το αφορολόγητο των μισθωτών-συνταξιούχων, των προστατευόμενων παιδιών, διατροφή μεταξύ συζύγων και άλλες ειδικές απαλλαγές (κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.).

- Στα 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τις απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.

- Κόστος 972 εκατ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και γενικώς μεταβιβάσεις ακινήτων ή από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει 620 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, οι απαλλαγές από το φόρο κληρονομιών περίπου 68 εκατ. ευρώ και από το ΕΤΑΚ κοντά 165 εκατ. ευρώ.

- Στα 564 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές, απαλλαγές ειδικών κατηγοριών).

- Στα 292 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος 19.427 νομικών προσώπων. Αφορούν σε μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.

- Στα 117 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης για όσους αποκτούν οχήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι, ταξί, τρίτεκνοι κ.ά.).

- Σε περίπου 99 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν 191.256 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαλλαγές που αφορούν φόρο εισοδήματος από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων, μείωση φορολογικού συντελεστή για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους.


10/2/2011
Πηγή: www.in.gr