Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

«Επί τόπου» πρόστιμο έως 1.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστo απασχολούμενο

«Επί τόπου» πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο απασχολούμενο θα «κόβουν» στο εξής οι επιθεωρητές εργασίας όταν εντοπίζουν αδήλωτους εργαζόμενους. Την επιτόπια επιβολή του προστίμου -το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 1.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο και θα πληρώνεται απ/ευθείας στις ΔΟΥ με έκπτωση 40% εφόσον εξοφλείται εμπρόθεσμα- προβλέπει σχέδιο απόφασης του υπουργείου Εργασίας που συμφωνήθηκε με την τρόικα στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των ποινών για την ανασφάλιστη εργασία και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Με την επιβολή άμεσου και επιτόπου προστίμου (το οποίο θα «κόβεται» ανεξάρτητα των άλλων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων και θα ισχύει και για άλλες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας) «τερματίζεται το καθεστώς της παρελκυστικής διαδικασίας ανταλλαγής απολογητικών υπομνημάτων και διευκρινιστικών εγγράφων που, σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγούσαν στην αποφυγή πληρωμής των προστίμων», υπογραμμίζουν στην «Η» κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. Το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση των προστίμων με αντικειμενικά κριτήρια έτσι ώστε να αποκλείεται η υποκειμενική εκτίμηση του ελεγκτή - επιθεωρητή.
Η επιβολή επιτόπιων προστίμων εντάσσεται στα νέα μέτρα καταπολέμησης της καλπάζουσας εισφοροδιαφυγής (συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, εντατικοποίηση ελέγχων, μηνιαία υποβολή ΑΠΔ, καθιέρωση ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις, αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ στο πρότυπο του ΣΔΟΕ κ.λπ.) που έχει υπολογιστεί ότι στερεί το ΙΚΑ από έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ σε χώρους και κλάδους υψηλής συγκέντρωσης παραβατικότητας (εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις κ.ά.) έχουν αποκαλύψει ότι το ποσοστό των ανασφάλιστα απασχολούμενων κινείται από 36% - 45%, ενώ ξεπερνά το 50% στους απασχολούμενους αλλοδαπούς.
ΠΗΓΗ: Ημερησία