Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Τη «βουτιά του αιώνα» πραγματοποιεί η τιμή του χρυσού

Προς τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση εδώ και έναν αιώνα (!) κατευθύνεται ο χρυσός. Χθες η τιμή υποχώρησε πάνω από 3,5%, στα 1.225 δολ./ουγκιά (χαμηλό 34 μηνών), ενώ στο τέλος Μαρτίου βρισκόταν στα 1.600 δολ. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι σήμερα και αύριο, οι απώλειες κατά το β' τρίμηνο θα ξεπερνούν το 23% (το 25% από την αρχή του έτους). Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση τριμήνου του πολύτιμου μετάλλου από το 1920. Εξίσου σημαντικές είναι οι απώλειες και για το ασήμι, η τιμή του οποίου βρέθηκε χθες να υποχωρεί ακόμα και 4%.

Οι ρευστοποιήσεις αποδίδονται στην πρόθεση της Fed να περιορίσει την εκτύπωση χρήματος τους επόμενους μήνες. Κάτι τέτοιο καθιστά λιγότερο ελκυστική τοποθέτηση τα πολύτιμα μέταλλα, στο βαθμό που περιορίζονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι και αυξάνονται οι αποδόσεις εναλλακτικών τοποθετήσεων, όπως τα κρατικά ομόλογα. Χθες, πάντως, οι τιμές των ομολόγων ανέκαμψαν, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Σε αυτό συνέβαλαν οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της κρίσης ρευστότητας στην Κίνα καθώς και νέες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη Fed προς- την έξοδο. «Η νομισματική πολιτική ήταν υποστηρικτική της οικονομίας, είναι και θα παραμείνει στο ορατό μέλλον» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Ντράγκι, ενώ ο Γιοργκ Άσμουσεν δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να πατήσουμε ούτε φρένο, ούτε γκάζι».
Στη δευτερογενή αγορά οι τιμές των ομολόγων ενισχύθηκαν, περιορίζοντας το κόστος δανεισμού κατά 3 μονάδες βάσης στη Γερμανία (1,76%), κατά 24 μ.β. στην Ισπανία (4,8%) και κατά 16 μ.β. στην Ιταλία (4,71%). Η τελευταία άντλησε 8 δισ. ευρώ μέσω εξάμηνων γραμματίων, με το κόστος σχεδόν να διπλασιάζεται σε σχέση με τον Μάιο (1,05% από 0,54%).
Ανοδικά κινήθηκε το κόστος δανεισμού και για το αμερικανικό δημόσιο σε χθεσινή δημοπρασία, αν και νωρίτερα οι τιμές των ομολόγων είχαν ανακάμψει στη δευτερογενή αγορά. Η Ουάσιγκτον δανείστηκε 35 δισ. δολ. μέσω πενταετών τίτλων, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,484% - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Στη Wall Street, πάντως, οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον S&P-500 να επιστρέφει πάνω από τις 1.600 μονάδες και τον Dow Jones να «φλερτάρει» με τις 15.000 μονάδες. Κέρδη κατέγραψε και το δολάριο, με αποτέλεσμα το ευρώ να «πιεστεί» κάτω από το 1,3 δολ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία