Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τόκοι - Δηλώσεις μόνο για ποσά άνω των 250€

Τόκοι από 250 ευρώ και πάνω που πιστώθηκαν σε λογαριασμούς το 2012 θα αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις.
Οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά δηλώνουν φέτος έσοδα από τόκους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται εντός της ημέρας, ορίζεται ως όριο τα 250 ευρώ. Στην ίδια εγκύκλιο θα διευκρινίζεται τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους και θα αποσαφηνίζεται αν αναγράφεται στη δήλωση το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρους ποσό των τόκων. Επίσης σήμερα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων μισθωτών - συνταξιούχων.

Πάντως ταλαιπωρία περιμένει εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι θα πρέπει να αποταθούν στις τράπεζες προκειμένου να λάβουν βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεών τους.
Οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του 2012 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.
Ο κωδικός
Τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια), κέρδη από μερίσματα, καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης. Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περσινό έντυπο, αλλά φέτος η συμπλήρωσή του γίνεται υποχρεωτική.
Στα εισοδήματα αυτά θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως και 4%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.ά.), τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο που πέρυσι εισέπραξε από τόκους καταθέσεων 9.000 ευρώ θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 1%, δηλαδή 90 ευρώ.
Αν είναι μισθωτός και του έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης, τότε από το ποσό της εισφοράς για το σύνολο του εισοδήματός του θα αφαιρεθεί από το ποσό που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.
Ο συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις το 2012 με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος που θα υπολογίσει η Εφορία θα γίνει μέσω του νέου κωδικού 333-334, στον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους. Ο νέος αυτός κωδικός έχει νευραλγική σημασία για να αποφευχθούν «αναπάντεχες» επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
ΠΗΓΗ: Έθνος