Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οκτώ μέτρα για να βγούμε από την κρίση

Η περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας , εφόσον βέβαια η Ελλάδα επιτύχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα, αποτελεί το “κλειδί” για να “σταθεί η χώρα στα πόδια της” υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε τα κράτη- μέλη που έχουν επωφεληθεί από την κρίση θα πρέπει να δεχτούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη αυτά προς τα κράτη- μέλη που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση.
Ανέφερε δε ως παραδείγματα αυτής της ανακύκλωσης τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την μείωση του χρέους των κρατών- μελών μέσω συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως αποφασίστηκε για την χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο
Επίσης ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις ακόλουθες οκτώ προϋποθέσεις ώστε να η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδυαστεί με οικονομική ανάπτυξη:
-Διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος.
-Άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια και αποκατάσταση ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία.
-Πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΤΕπ, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα.
-Βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου τομέα. “Δεν πρέπει να μειώσουμε μόνο τον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά να βελτιώσουμε και την ποιότητα. Υπάρχουν εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι, στην ηλικιακή κλίμακα 35-45, τους οποίους οφείλουμε να προαγάγουμε, απομακρύνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
-Αποδοτική αξιοποίηση των 44 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά Ταμεία για την περίοδο 2013-2020. Έχουμε ζητήσει από δύο κορυφαίες δεξαμενές σκέψεις της χώρας να συνεργαστούν και να εκπονήσουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και το νέο πρότυπο απασχόλησης.
-Περαιτέρω βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, γιατί από πλευράς κόστους εργασίας έχουμε πετύχει ήδη πολύ σημαντική μείωση. Η μείωση του κόστους εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα προβλέπεται γύρω στο 20% για την περίοδο 2012-2014, υπερβαίνοντας το στόχο του Προγράμματος για 15% στο σύνολο της οικονομίας.
Η βελτίωση θα επιτευχθεί με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που ακόμη παραμένουν κλειστά (το 72% έχει ήδη ανοίξει) και απομακρύνοντας τα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
-Εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, επιταχύνοντας την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και κάνοντας περισσότερο ανταγωνιστική την αγορά ενέργειας.
-Ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Εξάλλου χαμηλότερα κατά 1,3 δισ. ευρώ ή 9,9% έναντι του μνημονιακού στόχου κινήθηκαν οι δαπάνες των υπουργείων και των φορέων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
ΠΗΓΗ: Ημερησία