Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Παγίδες στις αποδείξεις για τους φορολογουμένους

«Παγίδες» κρύβει φέτος το μέτρο των αποδείξεων, που μπορεί να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Κι αυτό γιατί στη νέα «λίστα» της Εφορίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα για το ποιες αποδείξεις «περνάνε» και ποιες όχι.

«Άχρηστες» θα είναι φέτος οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η Εφορία.
Πρόκειται για προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία... απορροφούν μεγάλο μέρος του ετήσιου οικογενειακού προϋπολογισμού.
Επίσης δεν θα «μετράνε» οι αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Πλέον μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, οι πρόσθετες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία σε σχέση με το ισχύον καθεστώς θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.
Επίσης όσοι κάνουν ταξίδια σε χώρες της ΕΕ. Θα μπορούν να κρατούν τις αποδείξεις και να τις προσθέτουν σε αυτές που συλλέγουν εντός των... συνόρων.
Πιο αναλυτικά, με τη νέα ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου για τη συλλογή αποδείξεων, η οποία αφορά τα εισοδήματα του 2013, αλλάζουν τα εξής:
  1. Επιβάλλεται φορολογική «ποινή» 22% σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ. Στην περίπτωση που συλλέξει λιγότερες αποδείξεις, για παράδειγμα 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν, δηλαδή στο ποσό των 2.500 ευρώ, θα επιβληθεί «ποινή» 22%. Θα πληρώσει έξτρα φόρου 550 ευρώ (2.500 Χ 22%).
  2. Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει πλέον για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, προβλέπεται πλέον υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.
  3. Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν από φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ, προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, για τα περσινά εισοδήματα (για τα οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2013) προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος που έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως των πηγών από τις οποίες προέρχονται τα εισοδήματά τους και εφόσον το σύνολο των εισοδημάτων τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 60.000 ευρώ. Για περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, το συνολικό ποσό που πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 10% επί του «ακάλυπτου» ποσού.
ΠΗΓΗ: Ημερησία