Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Τα πρώτα «λουκέτα» για ανασφάλιστους αλλοδαπούς

Τα πρώτα «λουκέτα» επιχειρήσεων που βρέθηκαν να απασχολούν ανασφάλιστους αλλοδαπούς βάζει, ενεργοποιώντας το νόμο 4052/12 ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης. Τα «λουκέτα» είναι για διάστημα πέντε ημερών και μπαίνουν στην επιχείρηση στην οποία εργαζόταν παράνομα ο λαθρομετανάστης πακιστανικής καταγωγής, δράστης της εγκληματικής ενέργειας στην Πάρο, καθώς και σε άλλη μια επιχείρηση (στο ίδιο νησί) η οποία ελέγχθηκε από κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας την ίδια περίοδο.

«Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της διασφάλισης της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των άνεργων, Ελλήνων και νόμιμων μεταναστών», ανακοίνωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι με την επιβολή του νόμου «προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων και αποθαρρύνεται η είσοδος και η παραμονή λαθρομεταναστών στη χώρα». Η απόφαση αυτή, σηματοδοτεί και την πρόθεση του υπουργείου να «χτυπήσει» πιο αποφασιστικά την εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη εργασία, η οποία στερεί τα Ταμεία από έσοδα 6 δισ. ευρώ το χρόνο...
Κοινοτική οδηγία
Τα «λουκέτα» (από 3 ημέρες έως και οριστική διακοπή μιας επιχείρησης) προβλέπει, μαζί με την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παράνομα απασχολούμενο πολίτη τρίτης χώρας, ο νόμος που ενεργοποίησε το υπουργείο. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει ενσωματώσει κοινοτική οδηγία, η οποία προβλέπει βαρύτερες (σε σχέση με την απασχόληση ανασφάλιστων ημεδαπών) ποινές. Και ενεργοποιείται με δεδομένο το γεγονός ότι η ανασφάλιστη εργασία των αλλοδαπών, όπως έχουν δείξει οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, φτάνει σε ποσοστό το 47,4%, έναντι 30,4% που είναι το ποσοστό των ανασφάλιστα απασχολούμενων Ελλήνων. Το ΣΕΠΕ, κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, κατέγραψε εισφοροδιαφυγή-ρεκόρ στις τουριστικές περιοχές, με ανασφάλιστους σχεδόν 1 στους 2 απασχολουμένους (ποσοστό 46%).
Οι κλάδοι
Οι έλεγχοι -που συνεχίζονται ακόμη και αυτό το μήνα- εστιάζονται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και ειδικά στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού όπου, στατιστικά, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής.
ΠΗΓΗ: Ημερησία