Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Καπέλο 1.500 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Επιπλέον 1.000-1.500 ευρώ θα χρειαστεί να ξοδέψει τον προσεχή χειμώνα μια μέση ελληνική οικογένεια για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της επικείμενης εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης.
Τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος κατέληξαν οριστικά ότι ο ενιαίος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εξισωθεί στο 80% των επιπέδων του κίνησης, γεγονός που σημαίνει ότι από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο σήμερα θα ανέλθει στα 330 ευρώ. Δηλαδή, με βάση τις σημερινές τιμές διυλιστηρίου, ο καταναλωτής θα πληρώνει για κάθε λίτρο 33,2 λεπτά επιπλέον (ειδικός φόρος συν ΦΠΑ).

Σε τελικές τιμές, μαζί δηλαδή με ένα εύλογο περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες και τα πρατήρια, αυτό συνεπάγεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου προς 1,45-1,50 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι, η διάθεσή του είχε ξεκινήσει προς 90 λεπτά το λίτρο, για να διαμορφωθεί γρήγορα πάνω από το ένα ευρώ. Ετσι, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως των 45-50 ευρώ (45%-50% σε σχέση με πέρυσι).
Τι σημαίνει αυτό για μια μέση οικογένεια; Οτι στην Αθήνα, όπου η μέση κατανάλωση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. για τους έξι πιο κρύους μήνες της χειμερινής σεζόν (Οκτώβριος - Μάρτιος) είναι γύρω στα 2.000 λίτρα, ενώ πέρυσι το κόστος ήταν 2.000 ευρώ (με τιμή 1 ευρώ / λίτρο), φέτος αναμένεται να ανέλθει στα 3.000 ευρώ (με 1,5 ευρώ / λίτρο). Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, όπου η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 3.000 λίτρα. Πέρυσι, μια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε 3.000 ευρώ, ενώ φέτος θα χρειαστεί να ξοδέψει 4.500 ευρώ.
Εναλλακτικές μορφές. Φυσιολογικό είναι, επομένως, όλο και περισσότεροι καταναλωτές να στραφούν φέτος σε άλλες μορφές θέρμανσης. Τέτοιες είναι είτε οι παραδοσιακές, δηλαδή το φυσικό αέριο και τα κλιματιστικά, είτε κάποιες εναλλακτικές, όπως ενεργειακά τζάκια, καυστήρες και σόμπες που καίνε πέλετ (δηλαδή υπολείμματα ξύλου). Η χρήση φυσικού αερίου, μετά και την επικείμενη εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, θα είναι φθηνότερη έως και 30% σύμφωνα με στελέχη της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής. Οσο για το κόστος εγκατάστασης ενός καυστήρα μαζί με τη σχετική υποδομή που απαιτείται, ανέρχεται σε 3.500-4.000 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία, ωστόσο χρηματοδοτείται από την ΕΠΑ μέσω ειδικών προγραμμάτων.
Στις πρώτες επιλογές χιλιάδων καταναλωτών βρίσκονται επίσης οι σόμπες που καίνε πέλετ και τα ενεργειακά τζάκια, καθώς η χρήση τους είναι φθηνότερη έως και 50% έναντι του πετρελαίου. Πέρυσι τον χειμώνα ένα κιλό καυσόξυλα κόστιζε περίπου 19-20 λεπτά. Ετσι, το κόστος για μια μέση οικογένεια, η οποία για το τετράμηνο Δεκεμβρίου - Μαρτίου χρειάζεται τρεις τόνους ξύλα, ανήλθε σε 600 ευρώ, αντί για 2.000 ευρώ αν έκαιγε πετρέλαιο. Πολύ ανταγωνιστικό είναι επίσης το πέλετ. Ενα κιλό κόστιζε πέρυσι κατά μέσον όσο 27 λεπτά. Ενας καυστήρας που καίει βιομάζα χρειάζεται περίπου 5.000 κιλά πέλετ, που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του πλήρωσε πέρυσι 1.350 ευρώ. Βέβαια, το κόστος μετασκευής ή εγκατάστασης νέων καυστήρων δεν είναι αμελητέο, και για μια διπλοκατοικία ανέρχεται σε 3.000-5.000 ευρώ, χωρίς να επιδοτείται, όπως συμβαίνει πανευρωπαϊκά.
Οσο για τις σόμπες, οι τιμές ποικίλλουν. Τα αερόθερμα κοστίζουν μεταξύ 1.200-2.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και σόμπες που συνδέονται με σώματα του καλοριφέρ και κοστίζουν ακριβότερα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα