Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Oικιακό τιμολόγιο «ασανσέρ» σχεδιάζει τώρα η ΔΕΗ
Aπό τον Ιούλιο του 2013 απελευθερώνται τα τιμολόγια της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση, που αφορά στους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, ενώ ήδη από 1/1/2012 απελευθερώθηκαν τα τιμολόγια στη μέση τάση. Στην υψηλή τάση, που αφορά στις μεγάλες βιομηχανίες, η απελευθέρωση ισχύει τα τελευταία χρόνια.
Στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη και από χθες συζητείται στη Βουλή περιλαμβάνεται άρθρο, το οποίο αναφέρει ότι «Τα τιμολόγια προμήθειας της ΔΕΗ για τη χαμηλή τάση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 εγκρίνονται, ύστερα από γνώμη της ΡΑΕ με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίες δύνανται να έχουν αναδρομική ισχύ».
Η διάταξη έρχεται σε εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και των ευρωπαϊκών Οδηγιών που προβλέπουν τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς και την προσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ κατά τρόπο που να αντανακλούν το κόστος. Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε με την αναθεώρηση των τιμολογίων την 1/1/2011, η οποία οδήγησε σε αυξήσεις για πολλά από τα χαμηλά οικιακά κλιμάκια, τα οποία μέχρι τότε «επιδοντούταν» εσωτερικά από τα ακριβότερα τιμολόγια που ίσχυαν για τα υψηλότερα κλιμάκια κατανάλωσης ρεύματος. Η αναδιάρθρωση των τιμολογίων συνεχίστηκε με τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και τις ενοοποιήσεις διαφόρων επιμέρους κλιμακίων.
«Κοστοβαρή»
Στόχος της ΔΕΗ είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου τιμολογίου για την οικιακή κατανάλωση, ενιαίου για την εμπορική κ.λπ. Η υποχρεώση τα τιμολόγια να είναι «κοστοβαρή» μαζί με την απελευθέρωση αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αυξήσεις για τους καταναλωτές, που μόνον εξ αιτίας του κόστους ρύπων μπορεί να φθάσει ή και να υπερβεί το 30%, ιδιαίτερα σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν καταργηθούν τα διάφορα τέλη επί του λιγνίτη κ.λπ.
Το 2013 είναι η χρονιά που τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία, η οποία καταργεί τη δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μέχρι μία ποσότητα και υποχρεώνει τις ρυπογόνες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ να αγοράζουν δικαιώματα για το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του κόστους της ΔΕΗ, η οποία για το 50% της παραγωγής της χρησιμοποιεί λιγντικές μονάδες, που είνια οι πιο ρυπογόνες.
Αναλυτές εκτιμούν την επιβάρυνση από τους ρύπους σε πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που η ΔΕΗ θα επιδιώξει να ανακτήσει από τα τιμολόγιά της.
Αλλωστε στην Ε.Ε., οι περισσότεροι συντάσσονται με την άποψη «ο ρυπαίνων πληρώνει», που σημαίνει ότι και ο καταναλωτής που χρησιμοποιεί «βρόμικο» ρεύμα πρέπει να πληρώσει το πέναλτι για τους ρύπους.
Οι εισηγήσεις που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ να «περαστεί» σταδιακά η αύξηση στα τιμολόγια, ώστε να μην υπάρξει τεράστια επιβάρυνση το 2013 δεν είχαν εισακουστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να αναμένονται γενναίες αυξήσεις για το 2013.
Μνημόνιο συνεργασίας για είσοδο στα οικιακά φωτοβολταϊκά
Tο διοικητικό συμβούλιο της ΔEH ενέκρινε χθες τη σύναψη μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία SILCIO, θυγατρική των ομίλων Kοπελούζου και Σαμαρά. Στόχος της συνεργασίας είναι το άνοιγμα της ΔEH στον τομέα των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί μία εμπορική Aνώνυμη Eταιρία, στην οποία η ΔEH A.E. θα συμμετέχει με ποσοστό 49% με σκοπό την προώθηση, μέσω πανελλαδικού δικτύου franchising, ολοκληρωμένων λύσεων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πελατών της ΔEH, κατά τη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. H ΔEH θα μετέχει επίσης κατά 49% και στο μετοχικό κεφάλαιο των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού PIRITIUM SA και SILCIO SA του ομίλου, τα οποία θα προμηθεύουν στην εμπορική εταιρεία τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
ΠΗΓΗ: Ημερησία