Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Χαράτσι: Δεν θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ
Φόρμουλα για να αποσυνδεθεί το ειδικό τέλος ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ και να καταβληθεί ακόμα και σε 12 μηνιαίες δόσεις το 2012 αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση για την αντιμετώπιση των λαθών στους λογαριασμούς και τις εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Mega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ειδικό τέλος ακινήτων να μην εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2012 ενώ ανέφερε ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
'Οπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης η επιβολή του τέλους στα ακίνητα ήταν ένα έκτακτο μέτρο που θα έπρεπε να επιβληθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο για να εισπραχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η οποία διαθέτει πιο ολοκληρωμένο αρχείο που περιλαμβάνει ακόμη και όσους κατέχουν αυθαίρετες κατοικίες, στοιχεία που δεν έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για να επιβάλει το τέλος.
Το αρχείο
Στην περίπτωση που αποφασιστεί να αποσυνδεθεί το τέλος ακινήτων από τους λογαριασμούς ρεύματος, θα πρέπει η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι να παραδώσουν το αρχείο τους στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να εκδίδει και να αποστέλλει κάθε μήνα τα σημειώματα στους φορολογούμενους για την πληρωμή του τέλους. Όμως αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ανάλογα με αυτά που προέκυψαν με την επιβολή του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ του 2010 που εκκρεμεί ακόμη η είσπραξή τους.
Εξάλλου σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η συμπληρωματική απόφαση του υπουργού Οικονομικών με τις νέες εξαιρέσεις από το τέλος ακινήτων. Η απόφαση, όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες, θα προβλέπει τη διεύρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων, τη σύσταση τριμελών επιτροπών στις εφορίες για την αξιολόγηση όσων αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος και τη διακοπή ρεύματος μετά από 80 μέρες (αντί 40 που ισχύει σήμερα). Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται:
Η εξαίρεση από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο Ντάουν, εγκεφαλική παράλυση, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.
Η σύσταση τριμελών επιτροπών που θα αξιολογούν με διάφορα κριτήρια την οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών ακινήτων. Οι επιτροπές θα διενεργούν αυτοψία στην κατοικία των πολιτών που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του τέλους προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και την περιουσιακή τους κατάσταση. Στη συνέχεια θα υποβάλουν έκθεση στην εφορία με την οποία θα εισηγούνται την εξαίρεση ή όχι των ιδιοκτητών ακινήτων από την πληρωμή του τέλους. Η Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα είτε να εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες, άτομα που έχουν προβλήματα είτε να μειώνει μέχρι και το ελάχιστο ποσό 0,5 ευρώ/τ.μ., τον υπολογισμό του τέλους ακινήτου.
Τα λανθασμένα σημειώματα της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων με βάση τα οποία προέκυψαν υψηλότερα ποσά να συμφηφιστούν με τους λογαριασμούς του 2012.
Η ΔΕΗ θα αποστείλει σε κάθε δήμο τα στοιχεία που διαθέτει με τις τιμές ζώνης προκειμένου να διορθωθούν. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τα τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να απευθυνθούν στους οικείους δήμους για να αλλάξουν τα στοιχεία τους ακόμα και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου.
Η μείωση του συντελεστή με βάση τον οποίο προκύπτει και ο τελικός φόρος για ορισμένες επιχειρήσεις (γκαράζ, αποθήκες).
ΠΗΓΗ: Ημερησία