Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ηλεκτρονική απάτη δεκάδων εκατομμυρίων σε βάρος του ΙΚΑ

Tuesday January 18, 2011 05:00 AM

Απάτη-μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ αποκαλύφτηκε από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής μετά από δώδεκα μηνύσεις που υπέβαλε ο διοικητής του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με τις μηνύσεις, ομάδα αγνώστων ατόμων υπέβαλε μέσω Ίντερνετ ψεύτικες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ δηλώνοντας εργαζόμενους και μέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν είτε φανταστικά είτε πραγματικά έργα (οικοδομές κλπ), με ένσημα πιστωμένα χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτών των έργων να γνωρίζουν το παραμικρό.

Οι δηλωμένοι εργαζόμενοι που είχαν κάνει την συμφωνία με τα κυκλώματα έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και όλες τις παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) καταβάλλοντας την εισφορά που τους αναλογούσε στο ΙΚΑ, και στον δήθεν εργοδότη το ποσό που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, ο οποίος όμως δεν το κατέβαλε στο ΙΚΑ, όπως υποχρεούται από το νόμο.

Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, προκλήθηκε ζημιά για το ΙΚΑ που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δήθεν εργοδότες οικειοποιούνταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από αυτά που δεν κατέβαλαν. Αυτό σύμφωνα, με αρμόδιο αξιωματικό, γινόταν κατά κόρον σε όλη την Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Οι μηνύσεις του διοικητή του ΙΚΑ διαβιβάστηκαν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών προκειμένου να εκδοθούν διατάξεις και δικαστικά βουλεύματα με τα οποία διενεργήθηκε έρευνα στο διαδίκτυο από την οποία εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που εξαπατούσαν το ΙΚΑ καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό εντοπίστηκαν 62 άτομα που είναι πίσω από κατασκευαστικές εταιρίες, επιχειρηματίες, κατασκευαστές, λογιστές καθώς και ένα δικηγορικό γραφείο, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Αχαΐα, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα, την Πιερία, την Πρέβεζα και τις Σέρρες.

Κλιμάκια αστυνομικών έκαναν έρευνες και στα 62 αυτά άτομα που διαπιστώθηκε ότι είχαν άμεση εμπλοκή στην απάτη. Στο σπίτι ενός από τους εμπλεκόμενους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 170.080 ευρώ τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τις επαγγελματίες δραστηριότητές του. Γι' αυτό σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του που διαβιβάστηκε στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και το πόθεν έσχες, για περαιτέρω ερευνά ενώ παράλληλα και οι 62 δικογραφίες θα υποβληθούν στην προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛΑΣ η ζημιά για το ΙΚΑ μπορεί να ξεπερνάει και τα 300 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, ενώ πληροφορίες από το ΙΚΑ ανέφεραν ότι οι ψευδώς δηλωμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να φτάνουν και τις 50.000 άτομα. Τα κέρδη για τους εμπνευστές της απάτης είναι δεκάδες εκατομμύρια, αναφέρει η Αστυνομία.

Ικανοποιημένο το ΙΚΑ

Την ικανοποίησή της για το καίριο χτύπημα σε οργανωμένα κυκλώματα, που έβλαπταν το Ίδρυμα κατά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκφράζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ανακοινώνει επιπλέον ότι προχωρά σε ενέργειες για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Επισημαίνει, συγκεκριμένα, ότι θα «κλειδώσει» το σύστημα πιστοποίησης εργοδοτών και υποβολής περιοδικών δηλώσεων, μέσω Ίντερνετ. Μελετά ακόμη θεσμικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων ενώ συστήνει και ομάδα τεκμηρίωσης, η οποία θα παρακολουθεί το σύστημα και θα προτείνει συνεχείς βελτιώσεις.

Το ΙΚΑ θα προχωρήσει ακόμη σε ενημέρωση και άλλων φορέων όπως ο ΟΑΕΔ, που καταβάλει επιδόματα, και οι νομαρχίες, από τις οποίες ανανεώνεται η άδεια παραμονής των αλλοδαπών ενώ θα αναζητήσει τις αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, που χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, στους φερόμενους ως απασχοληθέντες.

* Από την πλευρά της η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα τη συστηματική προσπάθεια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της απάτης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.

Πηγή Τα Νέα