Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Δέκα μεγάλες αλλαγές στους φόρους
Φορο-ανάσες στις επιχειρήσεις, δρακόντεια μέτρα για φοροφυγάδες, απολύσεις εξπρές για τους επίορκους εφοριακούς, αλλά και ριζική αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση θα το καταθέσει στη Βουλή μέχρι τις 10/2 και θα έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα και θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες:
1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής δεν αποκλείεται να μειωθεί στο 30%, με τη διαφορά ότι ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη δεν θα επιβαρύνει την επιχείρηση -δεν θα είναι εταιρικός- αλλά τους μερισματούχους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιβαρύνεται μία εταιρεία με έδρα την Ελλάδα όταν διανείμει μέρισμα στη μητρική εταιρεία με έδρα τη Γερμανία.
2. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.
3. Αύξηση του ορίου των 1.500 ευρώ πάνω από οποίο δεν επιτρέπεται να εξοφλούνται αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών προς ιδιώτες με μετρητά αλλά μόνο με επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με καταθέσεις των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Πιθανότατα θα διαμορφωθεί στα 2.500 - 3.000 ευρώ.
4. Καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις. Θα παρέχεται η δυνατότητα στους επιτηδευματίες να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ καταβάλλοντας το 40% του φόρου και το υπόλοιπο σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.
5. Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτόφωρης διαδικασίας για μη απόδοση ΦΠΑ, θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα και φορολογικού διαιτητή, αύξηση της προκαταβολής προστίμων από 25% σε 50% για προσφυγή στη Δικαιοσύνη).
6. Αναδιοργάνωση φορολογικών υπηρεσιών που συνοδεύεται με καταργήσεις 80 με 100 ΔOY.
7. Προαιρετική χρήση της φοροκάρτας.
8. Πόιντ σύστεμ για την αξιολόγηση όλων των εφοριακών.
9. Διαδικασίες εξπρές για απολύσεις επίορκων υπαλλήλων.
10. Κεντρικοποίηση υποβολής δηλώσεων, συλλογής οφειλών, έλεγχων, διασταυρώσεων και επεξεργασίας των επιστροφών φόρων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία