Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις. Πότε θα εφαρμοστούν
Το τελικό σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με τις προωθούμενες αλλαγές να «τρέχουν» σε δόσεις. Το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα του κάθε φορέα και για τον σκοπό αυτόν θα υλοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα Ταμεία. Για το θέμα αυτό υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με διοικητές φορέων επικουρικής ασφάλισης. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν αναλυτικά στοιχεία για το κάθε ταμείο (αριθμός ασφαλισμένων, ύψος συντάξεων, περιουσία κ.ά.), ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών. Με βάση αυτά τα πορίσματα, τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να προσδιορίσουν το ύψος των συντάξεών τους, μέτρο που προβλέπεται στο μνημόνιο. Μάλιστα σχετική ρύθμιση πέρασε με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, με τις αλλαγές να «κλειδώνουν» τη νέα χρονιά.
Αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επικουρική ασφάλιση προβλέπει τα εξής:
1. Τα επικουρικά ταμεία -τουλάχιστον τα μεγαλύτερα- θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δηλαδή εξασφαλίστηκε μια παράταση τριών μηνών, καθώς αρχικά προβλεπόταν η ολοκλήρωση των μελετών μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
2. Στη συνέχεια οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείμματα, θα πρέπει να μειώσουν τις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Το ποσοστό της μείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε Ταμείου. Πάντως σε γενικές γραμμές στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού (κάτι που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους).
3. Οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες ασφαλιστικών φορέων: τα Ταμεία που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα (κυρίως φορείς της ΔΕΚΟ όπως για παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ) αλλά και τα Ταμεία που χορηγούν υψηλές συντάξεις (π.χ. ΤΑΝΠΥ). Δηλαδή δεν θα υπάρξει ενιαίο «μοντέλο» για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς.
4. Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.
5. Οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις για να μην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από 3 έως και 10 χρόνια, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.
6. Οι αλλαγές θα αγγίξουν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους μετά το 2012. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα να μην επηρεαστούν από τις αλλαγές οι νυν συνταξιούχοι. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, δηλαδή το κατά πόσο υπάρχουν Ταμεία που έχουν ήδη ξεμείνει από ρευστό (και επομένως θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τις συντάξεις).

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Εξάμηνη διορία για μελέτες, με αναλυτικά στοιχεία των ασφαλισμένων
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει τα επικουρικά ταμεία να έχουν έτοιμες τις αναλογιστικές μελέτες, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών τους δεδομένων. Η αρχική διορία έληγε στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόστηκε, για να προλάβουν οι ασφαλιστικοί φορείς να συλλέξουν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα τα μεγάλα επικουρικά ταμεία (το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ κ.ά.) πρέπει να έχουν έτοιμες τις μελέτες μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στα μικρότερα επικουρικά ταμεία αναμένεται να δοθεί μια πίστωση χρόνου, ώστε οι μελέτες να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011.
Για το θέμα η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ε. Κουσκουνά, έχει «καλέσει» τις διοικήσεις των Ταμείων να στείλουν μηχανογραφημένα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2004 έως και το 2008, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του κάθε συγχωνευμένου Ταμείου στο τέλος κάθε χρόνου (δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου).
Ενδεικτικό του...ξεσκονίσματος που θα γίνει στα επικουρικά ταμεία είναι το ότι ζητούνται, μεταξύ άλλων, αναλυτικά στοιχεία ανά έτος για τις εισφορές, τις παροχές (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας κ.ά.), την περιουσία (κινητή και ακίνητη) κ.ά.
Επιπλέον θα «καταγραφεί» το προφίλ των ασφαλισμένων και για τον σκοπό αυτό τα Ταμεία καλούνται να παρουσιάσουν μέσο όρο: για την ηλικία συνταξιοδότησης, τη μηνιαία εισφορά, τον αριθμό των έμμεσων ασφαλισμένων (π.χ. σύζυγοι, παιδιά), την καταβαλλόμενη σύνταξη, ακόμα και τον αριθμό των νέων συνταξιούχων.
Τέλος, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή ενημερώνει τους ασφαλιστικούς φορείς πως είναι απαραίτητο:
Τα στοιχεία των ασφαλισμένων να διαχωρίζονται από τα στοιχεία των συνταξιούχων.
Τα στοιχεία να διαχωρίζονται ανά συγχωνευμένο Ταμείο.
ΠΗΓΗ: Έθνος