Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Νέα «βόμβα» της τρόικας σε μισθούς και συμβάσεις

Νέα «βόμβα» εξαπολύει η τρόικα μέσω υψηλόβαθμου στελέχους αμφισβητώντας τη λύση που επέλεξε η κυβέρνηση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Η διατήρηση στο νέο καθεστώς γύρω από τις συμβάσεις της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε εργασιακούς χώρους που δεν εκπροσωπούνται στη συλλογική διαπραγμάτευση φαίνεται να έχει ενοχλήσει τους δανειστές της χώρας, οι οποίοι επιμένουν ότι η νομοθετική ρύθμιση που επέλεξε η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιητική και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξουν «άμεσες διορθωτικές κινήσεις».
Στέλεχος της τρόικας υπογράμμιζε προς «Το Βήμα της Κυριακής» πως «όσα περιλαμβάνονται στον νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη είναι εκτός των συμφωνηθέντων. Ολα αυτά δεν μεταφράζουν στην ελληνική έννομη τάξη όσα έχουν συνομολογηθεί και συνυπογραφεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο».
Το ίδιο στέλεχος επισήμανε ότι η τρόικα αναμένει «διορθωτική κίνηση» με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εντός του μηνός Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από την έλευση του κλιμακίου για την ενδιάμεση αξιολόγηση της οικονομίας, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του επόμενου μηνός.
Διευκρίνισε επίσης ότι εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές η τρόικα θα θέσει το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας κατ' ουσίαν εν αμφιβόλω την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο.
Ερωτηματικά για την αξιοπιστία της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να προσαρμόσει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων σε όσα προβλέπονται στο μνημόνιο διατυπώνονται και στην τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πριν από τη νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης. Στην έκθεση αναφέρεται η επιμονή της τρόικας να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στην κατάργηση της επέκτασης της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο η κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν προβλέπεται ρητά στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, γεγονός που έχει ενοχλήσει τους δανειστές μας.
Αντιθέτως στον νέο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης σε ολόκληρο τον κλάδο πλην των επιχειρήσεων όπου έχουν συνυπογραφεί «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις».
Το στέλεχος της τρόικας δεν ξεκαθάρισε αν υπάρχει και άλλο σημείο διαφωνίας στον νέο νόμο για τις συμβάσεις, αλλά αρκέστηκε να πει ότι τα σημεία διαφωνίας θα τεθούν επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη διαμορφώθηκε έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και με την ανακοίνωσή της δόθηκε η εντύπωση ότι είχε την τελική έγκριση των δανειστών της χώρας μας.
Η καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που υπερισχύουν των κλαδικών αλλά και η κατάργηση των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις απολύσεων με προϋπηρεσία ως ένα έτος αποτελούν τις βασικότερες ρυθμίσεις του νέου νόμου. Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι νέες «ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας» θα υπογράφονται από τον εργοδότη και το σωματείο και θα ρυθμίζουν όχι μόνο τους μισθούς αλλά και μια σειρά θεμάτων, όπως τον αριθμό των θέσεων εργασίας _ κατ' επέκταση των απολύσεων _ αλλά και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση κ.ά.).
Νυκτερινή τροπολογία
Ως χααρακτηριστικό της πίεσης που ασκείται προς την κυβέρνηση θεωρήθηκε το γεγονός ότι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης η υπουργός έφερε τροπολογία στη Βουλή με την οποία καταργήθηκε ο γενικός χρονικός περιορισμός ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων που είχε ορισθεί σε ένα συν ένα χρόνο το πολύ. Πλέον θα ισχύουν για όσο διάστημα προβλέπει η ίδια η σύμβαση.
Οι αμοιβές με τις νέες συμβάσεις θα μπορούν να μειωθούν ως το όριο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή ως τα 740 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσες αμοιβές ξεπερνούν το όριο αυτό δύνανται με την υπογραφή των νέων συμβάσεων να προσεγγίσουν το όριο αυτό, δηλαδή να μειωθούν ως και 25%. Η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα γίνεται μόνο σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υπογράψει επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα