Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Στροφή στις τρίμηνες προθεσμιακές καταθέσεις

Σημαντική μείωση εκτιμάται πως παρουσίασαν τον Ιανουάριο συνολικά οι καταθέσεις μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου, και αυτό αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Το Δεκέμβριο οι καταθέσεις είχαν ενισχυθεί κατά 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τόση ήταν και η μείωση που υπέστησαν μέσα στον Ιανουάριο. Στο τέλος του περασμένου έτους η αύξηση θα πρέπει να θεωρηθεί συγκυριακή και να αποδοθεί στο γεγονός πως τον τελευταίο μήνα του έτους λογίζονται οι τόκοι ταμιευτηρίου, αλλά και πως το Δημόσιο προχώρησε σε αποπληρωμές οφειλών του οι οποίες ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ. Αυτές ήταν που ενίσχυσαν τις καταθέσεις κυρίως των επιχειρήσεων. Ωστόσο οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις του Ιανουαρίου οδήγησαν τους πολίτες στο απόθεμα των καταθέσεών τους.
Εκτιμάται ότι οι καταθέσεις τον Ιανουάριο κινούνται κοντά στα 160 δισ. ευρώ επίπεδο το οποίο είναι και από τα χαμηλότερα που έχουν δει στο διάστημα της κρίσης. Υπενθυμίζεται πως οι καταθέσεις είχαν μειωθεί στα 150 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012. Είναι φανερό πως το πρόβλημα ρευστότητας για ιδιώτες και επιχειρήσεις είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό και επίσης παρά τις προσπάθειες των τραπεζών, οι καταθέσεις παραμένουν καθηλωμένες περίπου στα ίδια επίπεδα και πάντως παραμένουν 75 δισ. ευρώ λιγότερες από τα προ κρίσης επίπεδα. Το 2009 οι καταθέσεις νοικοκυριών - επιχειρήσεων είχαν διαμορφωθεί στα 237,5 δισ. ευρώ.
Επιτόκια
Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλά επιτόκια δεν βοηθούν την ενίσχυση της καταθετικής βάσης. Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες εξαιρετικά δύσκολα δίνουν 3% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και πως ο χρόνος λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα των επιτοκίων, στοιχείο το οποίο δείχνει πως η τάση των αποδόσεων είναι πτωτική. Ωστόσο έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως σε όλες τις αγορές ο πολιτικός κίνδυνος παίζει το ρόλο του. Υπ' αυτή την έννοια και υπό την σκέψη του ενδεχομένου των εκλογών, δημιουργούνται συνθήκες στην αγορά, τα επιτόκια να ενισχυθούν το προσεχές τρίμηνο. Αυτός θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι και ο λόγος που η προτίμηση της καταθετικής βάσης αφορά κυρίως τις μικρότερες προθεσμίες -μέχρι τρίμηνο- και όχι τα μεγαλύτερα διαστήματα. Ετσι η τάση στα επιτόκια σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές είναι προς το παρόν αυτά να μην αποκλιμακωθούν περαιτέρω, ενώ δεν αποκλείεται αναλόγως και της πορείας των καταθέσεων να ενισχυθούν έστω και περιορισμένα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία