Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κινήσεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων

Κινήσεις τόνωσης των φορολογικών εσόδων που απλώνονται σε τέσσερα μέτωπα επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να περιορίσει την «μαύρη τρύπα» που άνοιξε στον προϋπολογισμό από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους.

Τα τελευταία προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος και στα ακίνητα) κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ αντίθετα στο «κόκκινο» βρίσκονται τα έσοδα από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης. Ειδικά για το ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στην απόδοσή του όπως αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου. Η προσπάθεια «αναστήλωσης» των φορολογικών εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κινείται σε τέσσερα μέτωπα:
  1. Την είσπραξη των φόρων στα ακίνητα. Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ενώ στο τέλος Μαρτίου θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη δόση του φόρου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012. Επίσης μέχρι τον Μάιο θα καταβληθούν οι τελευταίες δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το Φθινόπωρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τον νέο ενιαίο φόρο για όλα τα ακίνητά τους.
  2. Το «στενό μαρκάρισμα» των οφειλετών του Δημοσίου. Από τις 7 Μαρτίου θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 2,5 εκατ. φορολογούμενους για να τακτοποιήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Προτεραιότητα δίνεται σε όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ.
  3. Την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων στους καταθέτες εξωτερικού με τα αδικαιολόγητα εμβάσματα. Από τις αρχές του Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής προστίμων και πρόσθετων φόρων σε όσους δεν θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων.
  4. Τον έλεγχο 1.750 φορολογούμενων μεγάλου πλούτου για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, αλλά και όσους διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
ΠΗΓΗ: Ημερησία