Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

IFO: Έξοδος από το ευρώ για Ελλάδα και Πορτογαλία


Την άποψη ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και την Πορτογαλία είναι η προσωρινή αποχώρηση από την Ευρωζώνη, εξέφρασε τη Δευτέρα σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου (IFO), Χανς Βέρνερ Σιν.

«Εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από τη νομισματική ένωση, οι Έλληνες θα αγόραζαν και πάλι τα δικά τους αγαθά και οι πλούσιοι Έλληνες θα επέστρεφαν στη χώρα τους, για να επενδύσουν. Ανάλογα θετικά αποτελέσματα θα υπάρξουν και για την Πορτογαλία, εάν εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», είπε ο κ. Σιν, υπογραμμίζοντας πως «το IFO έχει μελετήσει περίπου 70 υποτιμήσεις νομισμάτων και έχει βρει ότι η ανάκαμψη ξεκινά έπειτα από ένα με δύο χρόνια»
Μάλιστα, ο επικεφαλής του IFO, υποστήριξε πως προτείνει μια προσωρινή έξοδο, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα Ελλάδας και Πορτογαλίας.
«Προτείνουμε φυσικά μια προσωρινή έξοδο. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να γίνουν 30% με 40% λιγότερο ακριβές για να γίνουν ανταγωνιστικές και πάλι. Αυτό επιχειρείται μέσω αυστηρών μέτρων λιτότητας εντός της ευρωζώνης, αλλά δεν θα έχει αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «θα οδηγήσει αυτές τις χώρες στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου προτού επιτύχει. Μια γρήγορη έξοδος θα σταθεροποιήσει πολύ γρήγορα αυτές τις χώρες, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα απελευθερώσει τον πληθυσμό από το βάρος του ευρώ».
ΠΗΓΗ: Ημερησία