Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Δηλώστε πληρώστε και σώστε!

Απαλλάσσονται από τις συνέπειες του νόμου όσοι αποκαλύψουν οικιοθελώς «Φορολογική αμνηστία» για κρυφά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία με την καταβολή φόρου 5-10% για όσους φορολογουμένους τα δηλώσουν στην Εφορία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
«Δηλώστε, πληρώστε και σώστε περιουσία και καταθέσεις» είναι το τελεσίγραφο που ετοιμάζεται να στείλει στους φορολογουμένους που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα, ακόμη και χρυσό ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια. Οσοι το πράξουν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 5-10% επί της αδήλωτης περιουσίας και θα εξασφαλίσουν «συγχωροχάρτι» από την Εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογουμένους να συμβιβαστούν με τις φορολογικές αρχές και να αποκαλύψουν «μαύρα» εισοδήματα και κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν αποκρύψει από το κράτος. Η ρύθμιση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως».
«Το κίνητρο θα είναι ισχυρό για να αποφασίσουν οι φορολογούμενοι να εμφανίσουν περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που έχουν καταγράψει στις φορολογικές δηλώσεις τους» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Η ρύθμιση έρχεται πριν από την εφαρμογή του Περιουσιολογίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ειδικό έντυπο
Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν μαζί με τη φορολογική δήλωση να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους και θα αποτελεί τη βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες».
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Με το Περιουσιολόγιο οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν για όλους τους φορολογουμένους την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικούς φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ρύθμισης που προωθούν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:
  • Την επιβολή ενός φόρου με συντελεστή 5-10% στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν. «Με την επιβολή ενός μικρού φόρου θα πείσουμε όσους δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν τώρα» σημειώνει ο ίδιος παράγοντας.
  • Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα κληθούν μέχρι το τέλος του έτους να δηλώσουν καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εισοδήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από αυτά που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.
  • Η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζεται δεν θα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ δεν θα αφορά τους πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.
  • Οι φορολογούμενοι που θα αρνηθούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις φορολογικών στοιχειών.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών εισοδημάτων και συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου, η Εφορία θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις και ταυτόχρονα θα προχωρά στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων, κινητών περιουσιακών στοιχείων).
ΠΗΓΗ: Έθνος