Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης μετά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης
Σχέδιο για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, το ερχόμενο φθινόπωρο, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Το επίδομα, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κάνει ο υφυπουργός, Αθ. Σκορδάς, θα δοθεί με κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά αλλά και γεωγραφικά ενώ βασικός σημείο του σχεδίου είναι ότι θα δοθεί με πίστωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Τη χορήγηση επιδόματος είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης προκειμένου να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου 2012. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από το 1,40 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί και εξετάζεται η χώρα θα χωριστεί σε γεωγραφικές ζώνες, ανάλογα με την θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Θα υπάρξουν τρεις κλιματολογικοί τομείς (π.χ. Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες (π.χ. 0-100m, 101-300m, παραπάνω των 300). Επίσης, θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας (π.χ. για τον τομέα της νότιας Ελλάδας και στη χαμηλή υψομετρική ζώνη, 1) αυξανόμενο ανάλογα με την ζώνη και τον τομέα.
Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών μέτρων στέγασης ανά άτομο ενώ θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, και υπερήλικες.
Σύμφωνα με την πρόταση από την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, θα πιστώνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία