Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

e-δηλώσεις εισοδήματος και από λογιστές
Πρεμιέρα έκανε χθες η νέα, απλοποιηµένη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος από λογιστές και φοροτεχνικούς. Βάσει αυτής, ένας λογιστής - φοροτεχνικός µπορεί να υποβάλλει µε τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης δήλωση φόρου εισοδήµατος για λογαριασµό τρίτων, που δεν είναι εγγεγραµµένοι στο TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή κατά την είσοδο στην εφαρµογή o λογιστής - φοροτεχνικός θα εισάγει τα εξής στοιχεία του υπόχρεου: τον ΑΦΜ του, τον αριθµό ταυτότητας ή διαβατηρίου του, όπως αυτός εµφανίζεται στο µητρώο TAXIS και τον αριθµό ειδοποίησης του περσινού του εκκαθαριστικού σηµειώµατος φόρου εισοδήµατος (του οικονοµικού έτους 2010). Η είσοδος στην εφαρµογή υποβολής επιτρέπεται µόνο όταν όλα τα στοιχεία εισόδου είναι αθροιστικά ορθά. Η διαδικασία αυτή καταργεί την ανάγκη ο φορολογούµενος να µεταβεί στη ∆ΟΥ για να αποκτήσει κλειδάριθµο και να πιστοποιήσει συγκεκριµένο λογιστή για την υποβολή της.
Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο τον λογιστή - φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί. Ο λογιστής οφείλει να διατηρεί στο αρχείο του αντίγραφο της δήλωσης µε υπογραφή του πελάτη του, προς δική του εξασφάλιση και απόδειξη τηςανάθεσης της υποβολής της σε αυτόν. Ο λογιστής µπορεί να έχει πρόσβαση στη δήλωση του τρέχοντος έτους που υπέβαλε µέχρι και 15 ηµέρες µετά την τελευταία καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής των δηλώσεων του 2011.
Πιστωτικα 4 στα 10. Στο µεταξύ, τέσσερα στα δέκα είναι τα πιστωτικά εκκαθαριστικάσηµειώµατα (39,44%), και της4ης παρτίδας φορολογικών δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν, σύµφωνα µε ανακοίνωση της ΓΓΠΣ. Αιτία, φυσικά, το µέτρο των αποδείξεων. Χαρακτηριστικόείναι ότι από την 4η αυτή παρτίδα, ηκαθαρή θέση για το ∆ηµόσιο (δηλαδή, αν αφαιρέσει κανείς τα ποσά που θα επιστρέψει από τους φόρους πουθα εισπράξει), είναι µόνο 30,6 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα