Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Μετ’ εμποδίων η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Μετ΄ εμποδίων εξελίσσεται φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τα τεχνικά προβλήματα που εξακολουθούν να εντοπίζονται στο νέο Taxisnet, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων, η καθυστέρηση στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων που είναι απαραίτητες για τη σωστή συμπλήρωση των δηλώσεων, αλλά και η καθυστέρηση στην εκτύπωση των φορολογικών εντύπων «συνθέτουν» μια εικόνα «εμφράγματος» που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες και τα λογιστικά γραφεία.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν από νωρίς τα προβλήματα και για το λόγο αυτό, παρέτειναν τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εισοδηματίες, οι οποίες θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τις 4 Απριλίου, δηλαδή ένα μήνα αργότερα από την κανονική ημερομηνία.
Όμως τα προβλήματα δεν λύθηκαν... Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώνει με χθεσινή του ανακοίνωση ότι «μικρά προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του νέου Taxisnet έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και πλέον η υπηρεσία προσφέρεται αδιάλειπτα και αποτελεσματικά», το Taxisnet όμως, εξακολουθεί να πέφτει και χθες για κάποια ώρα το μεσημέρι ήταν εκτός λειτουργίας.
Ελλειψη υποδομών
Από τεχνικής πλευράς, το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγκειται στο ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν είναι αρκετές για να σηκώσουν το βάρος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των δεδομένων που καταχωρίζονται μέσα από αυτές. Πρακτικά, το κέντρο δεδομένων (data center) που χρησιμοποιείται χρονολογείται από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και στο μεταξύ έχουν αυξηθεί τόσο οι online υπηρεσίες όσο και οι φορολογούμενοι που τις χρησιμοποιούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την Τρίτη 15 Μαρτίου, και σε 16 συνολικά ημέρες παραγωγικής λειτουργίας, οι υποβολές εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ ξεπέρασαν τις 200.000, φτάνοντας συνολικά τις 218.500, με μέσο όρο τις 13.656 υποβολές ανά ημέρα.
Και ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι σήμερα:
1. Δεν έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα υποδεχτεί τις δηλώσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά. Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να δώσουν τη δυνατότητα στους επιτηδευματίες να υποβάλουν και μέσω των εφοριών τις δηλώσεις τους για να μην «μπουκώσει» το ηλεκτρονικό σύστημα.
2. Καθυστερεί η έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων με σημαντικότερη αυτή που θα καθορίζει τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιτηδευματιών μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει με το φορολογικό νόμο 3842/2010. Εκκρεμεί ακόμη και η εγκύκλιος για τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν πιθανόν εντός της εβδομάδας ή το αργότερο εντός της επόμενης.
3. Στις εφορίες δεν υπάρχουν φορολογικά έντυπα για τη συμπλήρωση των δηλώσεων.
Αντίκτυπος στα έσοδα
Η καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα. Το Μάρτιο, όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να εκκαθαριστεί ούτε μια φορολογική δήλωση, ενώ η διαδικασία εκκαθάρισης υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Απριλίου και τα πρώτα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα μπουν στα ταμεία του Δημοσίου στα τέλη Μαΐου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία