Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο
Μέσα σε ηλεκτρισμένη πολιτική ατμόσφαιρα, με προσωπικές αντεγκλήσεις, δυσοίωνες προβλέψεις, καμία διάθεση συναίνεσης από τα κόμματα και μια διαγραφή -του Β. Παπαχρήστου από το ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισε- ψηφίστηκε χθες το επίμαχο πολυνομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, αλλάζει οριστικά τις εργασιακές σχέσεις.
Για πρώτη φορά, δύο από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ) έθεσαν θέμα απομάκρυνσης της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το ΚΚΕ προεξοφλούσε τη πτώχευση της χώρας.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η Λούκα Κατσέλη προσπάθησαν να πείσουν τους βουλευτές για την αναγκαιότητα των μέτρων που θεσμοθετεί η κυβέρνηση, δηλώνοντας αποφασισμένοι να προχωρήσουν αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.
Η ΝΔ, συνεχίζοντας να πατάει σε δύο βάρκες, αντιτάχτηκε μεν επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο ούτε έθεσε θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας (αφήνοντας την πρωτοβουλία στο ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ) κι επιπλέον υπερψήφισε δέκα από τα 18 άρθρα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο που αφορά στην περικοπή των μισθών στις ΔΕΚΟ.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 156 «ναι» έναντι 130 «όχι», ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες διεξήχθησαν ονομαστικές ψηφοφορίες επί των άρθρων.
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας των μέτρων, θυμίζοντας την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα: «Κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη χρεοκοπία της χώρας. Μήπως χρειάζεται να θυμηθούμε τι θα γινόταν αν δεν υπογράφαμε τη δανειακή σύμβαση;» διερωτήθηκε. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε επίθεση κατά των συνδικαλιστών, λέγοντας πως «οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται εύκολους εργατοπατέρες».
Στη... γραμμή Παπακωνσταντίνου κινήθηκε και η υπουργός Εργασίας, η οποία καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης «ανακρίβειες, αντιφάσεις και κινδυνολογία», λέγοντας πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Αλ. Παπαρήγα στο ενδεχόμενο πτώχευσης: «Βρισκόμαστε στις παραμονές αναγνωρισμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, αύριο μπορεί να δεσμευτούν οι καταθέσεις. Η Ελλάδα θα πτωχεύσει και θα χρεοκοπήσει με πολιτικούς και οικονομικούς όρους».
Ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση ν’ αλλάξει πολιτική ή να εγκαταλείψει την εξουσία, εκτιμώντας ότι το μνημόνιο εξελίσσεται σε «μνημόσυνο της πατρίδας». «Επικίνδυνη» θεωρεί ο Αλ. Τσίπρας την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, την οποία κατηγόρησε ότι θεσμοθετεί τη ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις.
Την αντίθεσή της εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, που επέκρινε την κυβέρνηση ότι «στα λόγια επιθυμεί τη συναίνεση, αλλά αρνείται την εθνική συνεννόηση», ενώ ο Φ. Κουβέλης έκανε λόγο για «βαρύτατο χτύπημα στην καρδιά του κοινωνικού κράτους».
Από τους τρεις ανεξάρτητους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Σ. Σακοράφα γνωστοποίησε πως αρνείται να δεχθεί πρακτικές «κατοχικού Κοινοβουλίου» και αποχώρησε από τη συζήτηση. Οι Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου καταψήφισαν. Διαφορετική στάση επέλεξε να τηρήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης. Απείχε της συζήτησης, διαμαρτυρόμενος για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά προσήλθε και υπερψήφισε.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Αποσύρθηκε η ρύθμιση για διαγραφή οφειλών στο Δημόσιο
Σε υπαναχώρηση μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την καθοριστική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, οδηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απέσυρε τη ρύθμιση (άρθρο 7) του πολυνομοσχεδίου για τη διαγραφή οφειλών προς το δημόσιο που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης και υπολογίζονται σε περίπου 24 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης, υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Καταλυτικός για την παραπάνω εξέλιξη ήταν ο ρόλος του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, που αντελήφθη το κλίμα των αντιδράσεων που υπήρχε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο 24ωρα. Μάλιστα, πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης και τον συμβούλευσε να αποσυρθεί η διάταξη, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, πράγμα που τελικά έγινε.
Σημειώνεται ότι επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της ρύθμισης είχε διατυπώσει η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου, ενώ πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές είχαν διαμηνύσει τις αντιρρήσεις τους στην προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαπα, απειλώντας ακόμη και με καταψήφιση, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό.
Τα νέα δεδομένα αντέστρεψαν το αρνητικό κλίμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποτυπώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο θερμό χειροκρότημα των κυβερνητικών βουλευτών, όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για λόγους διαφάνειας -όπως είπε- και ανακοίνωσε ότι θα την επαναφέρει σε επόμενο νομοσχέδιο, αφού προηγουμένως δημοσιοποιήσει τη λίστα με τους οφειλέτες. Πλέον, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δημιουργία μηχανισμού διαγραφής οφειλών, τον οποίο δεν διαθέτει σήμερα η χώρα μας και υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο θα έχει πλέον την ευθύνη για τη διαγραφή των οφειλών και όχι ο υπουργός Οικονομικών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
ΠΗΓΗ: Έθνος