Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Πιο σκληρό Ασφαλιστικό
Με τη σφραγίδα των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σήμερα εγκαθίστανται στην Αθήνα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προσθέσει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο σκληρές αλλαγές, όπως τα 40 έτη εργασίας για πλήρη σύνταξη και την εφαρμογή των μέτρων από το 2015. Μάλιστα, δεν αποκλείονται πλέον και άλλες δυσμενείς παρεμβάσεις, κυρίως όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου και αφού δώσει την έγκρισή της η «τρόικα» (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι όλα τα σημεία της συμφωνίας με την «τρόικα» αποτελούν νόμο του κράτους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήρη εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού από το 2015. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, όσα δημοσιεύονται και δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, αλλά σε επιστολή που απέστειλε μεταγενέστερα της αρχικής συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα εφαρμοστούν. Αυτό σημαίνει ότι «γλιτώνουν» το μαχαίρι οι συντάξεις χηρείας και οι συντάξεις για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων.
Έτσι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο εξετάζεται να ενταχθούν (και) οι παρακάτω τρεις ρυθμίσεις:
Θα εφαρμοστεί σε όλη της την έκταση η ασφαλιστική μεταρρύθμιση από το 2015 και όχι το 2018.
Θα δίνεται πλήρης σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και θα επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα.
Θα μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε κλάδο.
Δύο σημεία- φωτιά
Διευκρινίζεται ότι τα δύο σημεία- φωτιά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και δεν έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό είναι τα εξής:
1 Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ασφαλιστεί πριν από 1/1/1993, καθώς και αύξηση της ελάχιστης ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2011.
2 Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από τα 37 στα 40 έτη, έως το 2015.
Ο υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του έθεσε ως πειστικό αντεπιχείρημα της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την αναλογιστική μελέτη η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Όπως εκτίμησε, η μελέτη αυτή θα έχει το επιπρόσθετο στοιχείο- «το πιο πειστικό απ΄ όλα» των αριθμών, «ότι δηλαδή, αυτές τις επιπλέον πολιτικές που μας προτείνουν δεν τις χρειαζόμαστε, γιατί έτσι όπως δομούμε το σύστημα, θα έχει οικονομική επάρκεια και δεν θα χρειάζεται άλλα μέτρα», για να σημειώσει ότι σε αυτό συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της «τρόικας».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι τα 40 χρόνια ασφάλισης σε άλλες χώρες είναι χρόνια στα οποία περιλαμβάνονται τα χρόνια των σπουδών, τα χρόνια ανατροφής των παιδιών και η στρατιωτική θητεία.
Με αντικείμενο τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν τα συνδικάτα αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα που προωθούνται στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις θα συνεδριάσει την Πέμπτη 27 Μαΐου η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιουνίου πανεργατικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Ταμεία στο κόκκινο από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση
Σε στάση πληρωμών θα προχωρήσουν από τον Ιούλιο τα ασφαλιστικά ταμεία των οποίων τα χρέη εξαιτίας της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, αν δεν σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποίησε χτες τους αρμόδιους φορείς πως, αν δεν μειωθεί το «όργιο συναλλαγής», τα Ταμεία θα βουλιάξουν και ζήτησε προτάσεις που θα βάλουν φρένο στην υπερσυνταγογράφηση. Είναι ενδεικτικό πως μόνο το Ταμείο του Δημοσίου χρωστά στους φαρμακοποιούς Αττικής και Πειραιά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τον Δεκέμβριο.
Στη χτεσινή ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τη συμμετοχή γιατρών, φαρμακοποιών και φαρμακοβιομηχάνων, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως είναι αναγκαία η μείωση της δαπάνης στον χώρο του φαρμάκου. Σημειώνεται μάλιστα πως έχει οριστεί νέο ραντεβού την επόμενη Δευτέρα, κατά το οποίο θα συζητηθούν σχετικές προτάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Δεν μπορεί να παίρνουμε χρήματα από τους συνταξιούχους για να τα δίνουμε σε σας. Έχετε μέσα σε πέντε χρόνια αυξήσει 2,5 δισεκατομμύρια τα κέρδη σας. Η δαπάνη για το φάρμακο, από το 2004 που ήταν 2,4 δισ. πήγε στα 5 δισ. το 2009. Και το 2010 τους τρεις πρώτους μήνες είχαμε αύξηση, για να έχουμε ευτυχώς την πρώτη μείωση τον Απρίλιο, της τάξεως του 4% - 4,5%. Θα πρέπει όλοι να μπούμε στη λογική της νέας αυτής δύσκολης εποχής και να μειώσετε τα κέρδη σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας καλώντας τους φαρμακοβιομηχάνους να βοηθήσουν να περισταλεί η σπατάλη για το φάρμακο.
Αντίθετοι δηλώνουν οι γιατροί στις εκπτώσεις που δρομολογούνται στη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασφαλισμένων.
Όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μανώλης Καλοκαιρινός, «είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε όλοι, όμως δεν πρέπει να περιορίσουμε τη συνταγογράφηση εις βάρος εκείνων των ασθενών που εκτιμάται πως μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακριβά φάρμακα».
Υπογραφή για τις εφημερίες
Υπεγράφη από τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη το κονδύλι για την καταβολή των εφημεριών Μαρτίου των γιατρών του ΕΣΥ μετά τη συνάντηση που είχε χτες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία κατέληξαν σε συμφωνία και για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, βάζοντας έτσι προσωρινό φρένο στις κινητοποιήσεις των προμηθευτών.

Η εξίσωση των ορίων ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο
Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι πιθανόν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να υπάρχουν και άλλες, γενικότερες διατάξεις σχετικές με το Ασφαλιστικό.
Η εξίσωση θα αρχίσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2013. Από τις προωθούμενες αλλαγές απειλούνται 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, που θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 5 έως και 15 χρόνια.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα